LOSION

LOSION
ZA TRETMAN I NEGU IRITIRANE KOŽE                                                                                               

POGLEDAJTE
UPUTSTVO

Osnovno svojstvo ovog losiona su prevencija, nega iritirane kože, sprečavanje gljivičnih infekcija i ostalih kožnih oboljenja kao i uopšte pojava na koži.


O KOŽI

Koža je naš najveći organ. Kada bi se položila na ravnu površinu, koža odraslog čoveka bi imala površinu od skoro 2 kvadratna metra, a bila bi teška 3 kg.
 Debljina kože varira od 0,5 mm do preko 5 mm. Tanja je na mestima na kojima ne dolazi do trenja ili pritiska, kao što je unutrašnjost podlaktice, a deblja je na površinama koje su izloženije, kao što su tabani. Koža se oko telesnih otvora transformiše u sluzokožu. 
Koža predstavlja omotač tela koji je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom.
Osnovne uloge kože su:
     -zaštitna – štiti telo od mehaničkih povreda, patogenih organizama (koža je nepropustljiva za viruse i bakterije kad je neoštećena), od štetnih UV Sunčevih zraka. Kožda predstavlja prvu liniju odbrane organizma od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama. 
     -održavanje stalnog sastava unutrašnje telesne sredine (homeostaza) tako što sprečava gubitak vode i soli.
     -učestvuje u procesima ekskrecije (izlučivanja) koji se vrše kožnim žlezdama;
     -primanje spoljašnjih nadražaja pomoću brojnih čulnih organa koji su u njoj smešteni. U njoj se nalaze receptori za toploto i hladno, dodir, pritisak i bol.
     - učestvuje u termoregulaciji kod homeotermnih organizama tako što reguliše odavanje toplote iz tela (znojenje). 

-OSETLJIVA KOŽA
-NETOLERANTNA KOŽA
-DEHIDRIRANA KOŽA
-SUVA KOŽA
-ATOPIJSKI DERMATITIS
-SEBOREIČNI DERMATITIS
-AKNE
-HIPERKERATOZA
-STARENJE KOŽE
-HIPERPIGMENTACIJA
-ZACELJIVANJE ( PREVENCIJA SUPERINFEKCIJA)
-OJEDI, ODEROTINE, IRITACIJE KOŽE

OSETLJIVA KOŽA
Neki tipovi kože osetljiviji su od ostalih. Koža može postati osetljiva iz više razloga, od spoljašnjih faktora sredine kao što su oscilacije u temperaturi, do unutrašnjih kao što su promene u hormonima.Čak i svakodnevne aktivnosti mogu biti stresne za osetljivu kožu, poput tuširanja, nanošenja parfema ili kratkotrajnog izlaganja suncu.

NETOLERANTNA KOŽA
Netolerantna koža reaguje na mnogo spoljnih faktora koje bi inače trebalo da podnosi. Javlja se peckanje, crvenilo, svrab. Dolazi do neprijatnog i iritirajućeg osećaja

DEHIDRIRANA KOŽA
Dehidrirana koža na dodir je gruba, bore se brže stvaraju i postaju izraženije, opuštena je i podložna oštećenjima i iritacijama. Manifestuje se crvenilom, osipom, ljuska se, sporije se obnavlja. Dehidrirana koža gubi elastičnost, a slabi i njena prirodna obrambena sposobnost.

SUVA KOŽA
Za suvu kožu je karakteristično zatezanje, ona je na dodir je suva i hrapava, a često se i ljušti. Ako je pogledamo izbliza, primetne su sitne pukotine usled isušenosti.

ATOPIJSKI DERMATITIS
Atopijski dermatitis je veoma rasprostranjen. Najčešće javlja u najranijem uzrastu, ali se može pojaviti i u bilo kom životnom dobu, kako kod dece tako i kod odraslih. U koži osoba koje sa atopijskim dermatitisom poremećena je količina masnih kiselina koje učestvuju u prirodnoj hidraciji kože. Time slabi obrambena funkcija kože kao barijere i ona je sklona iritacijama i infekcijama. Atopiojski dermatitis karakteriše veoma suva, ljuspasta koža i neprekidan svrab na licu i telu.

SEBOREIČNI DERMATITIS
Seboreični dermatitis je neprijatno stanje koje izaziva pojavu žućkastih ljuspi na koži glave ili lica, mada može zahvatiti i druge regije tela, kao što su: masni pečati u unutrašnjosti ušiju, obrve i kapci, nos i nazolabijalni nabori, kao i središnji deo grudnog koša. Često je praćen pocrvenelom kožom.

AKNE
Ljudi svih uzrasta mogu da pate od akni. One su obično izazvane bakterijskom infekcijom prekomerne aktivnosti žlezdi koje proizvode sebum (mast,loj), a se zovu lojne žlezde. Ova prekomerna aktivnost dovodi do začepljenja, što omogućava bakterijama da se nagomilaju i uzorkuju da koža nabubri.

HIPERKERATOZA

Hiperkeratoza je zadebljanje rožastog sloja kože ili sluzokože. Umesto da se sa površine rožastog sloja neprekidno odvajaju izumrle ćelije , one ostaju fiksirane za površinu. Na taj način ovaj sloj, a samim tim i ukupna debljina kože ili sluzokože zadebljavaju.

STARENJE KOŽE
U ranim dvadesetim godinama procesi starenja kože počinju da se primećuju, a značajno napreduju u 30-tim, 40-tim i 50-tim godinama. Kako se približavamo 30-tim, naše telo počinje da smanjuje stvaranje kolagena i elastina (dve supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost). Kako osoba stari gubitak kolagena i elastina prouzrokuje da koža postaje opuštena i manje elastična. U isto vreme, masne ćelije koje se nalaze ispod kože počinju da nestaju, pa zajedno sa gubljenjem elastina i kolagena, a pod uticajem zemljine teže na koži počinju da se stvaraju bore. Koža takođe počinje da gubi sposobnost da nadoknađuje vlagu, što je čini suvljom.

HIPERPIGMENTACIJA
Hiperpigmentacija nastaje i usled infekcija, alergijskih reakcija, opekotina (sunce, solarijum) i nekih dermatoloških oboljenja (atopijski dermatitis) . Najveći estetski problem pričinjavaju hiperpigmentacije epiderma kao što su: lentigo solaris (staračke pege), efelide (sunčane pege) i melasma (kloazma).

ZACELJIVANJE ( PREVENCIJA SUPERINFEKCIJA)
Superinfekcija je oblik infekcije koja se manifestuje kao nova infekcija tokom terapije antibioticima. Uglavnom se jvlja kod bolnickih pacijenata i stvara velikih problema u izlečenju, jer se radi o bakterijama koje su otporne na veliku većinu antibiotika. Katkada, antibiotici ubiju ne samo štetnu bakteriju nego i one bezopasne koje normalno žive na koži. Kada se to dogodi, mogu se umnožiti bakterije koje su otporne na antibiotike i uzrokovati sekundarnu infekciju, odnosno superinfekciju. Superinfekcije se češće javljaju kod vrlo mladih i vrlo starih ljud, kao I kod ljudii sa hroničnim ili iscrpljujućim bolestima.

OJEDI, ODEROTINE, IRITACIJE KOŽE
Ojed ili pelenski dermatitis se javlja kod beba koje koriste pelene. Crvenilo je prva faza bolesti, a skoro uvek je prati ljuštenje površnog dela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i ranice – ostrvca ogoljene kože.